Marteling als therapie, nog steeds mogelijk in de US. Vreselijk!

« Terug naar overzicht

Geschreven door: Noud Rooijakkers

Het Judge Rotenberg Center (JRC) in Massachusetts in de Verenigde Staten was opgericht in 1971 met het doel om autistische mensen en mensen met geestelijke en emotionele handicaps, zowel als leerstoornissen te “genezen”. Dit word geprobeerd door middel van martelingen zoals elektrische schokken, isolatie, sensorische deprivatie, slaaptekort, voedselgebrek en meer. De elektrische schokken zijn het belangrijkst in dit geval, aangezien dit legaal is gemaakt in de DC Circuit Court Ruling op 6 juli 2021, bijna twee weken geleden op de dag dat dit geschreven is. Het apparaat wat gebruikt word om de schokken te leveren zou verboden zijn geworden in 2020 maar dat is niet doorgegaan, en nu is dat verbod weg. Het is nu legaal om autistische en geestelijk gehandicapte mensen te martelen met elektrische schokken in Massachusetts.

Het apparaat wat gebruikt wordt in het JRC is een GED, wat staat voor Graduated Electronic Decelerator. Het is uitgevonden door Matthew Israel. Israel zou later ook meerdere versies ontwerpen. De versies van de GED die nu in gebruik zijn bij de JRC zijn versies GED-3a en GED-4. De GED-4 kan schokken van wel 90 mA uitstoten en deze schokken duren 2 seconden. Dat lijkt niet heel lang, en de 90 mA lijkt ook niet heel veel, maar het zit maar 10 mA weg van een dodelijke dosis. Maar er zijn ook mensen die al dood zijn gegaan van veel zwakkere schokken, zelfs zo zwak als 43 mA. Op z'n minst wordt de GED niet gebruikt op alle mensen die daar in behandeling zitten. Van de ±300 “studenten” worden er ongeveer 55 blootgesteld aan elektrische schokken. Dat is nog steeds 55 teveel, maar daar kom ik nog op terug.

Er heeft nog geen dodelijk incident in verband met de GED plaatsgevonden in de JRC. Maar er zijn al wel minstens 6 mensen die hier dood zijn gegaan. Ik heb van 5 daarvan hun naam weten te vinden: Danny Aswad (14 jaar), Vincent Milletich (22 jaar), Abigail Gibson (29 jaar), Linda Cornelison (19 jaar) en Silverio Gonzalez (16 jaar) zijn gestorven in de JRC. Ik heb ook weergegeven wat hun leeftijd was ten tijde van hun dood. Zoals je kunt zien zijn ze niet eens allemaal volwassen. Sterker nog, de JRC voert deze “therapie” uit op jonge kinderen, soms zelfs zo jong als 5 jaar oud.

Om terug te komen op de GED, ook al heeft het nog geen doden veroorzaakt, het is wel verantwoordelijk voor andere serieuze verwondingen zoals derde graad verbrandingen en hevige trauma. Ik wil ook even duidelijk maken dat ik het niet heb over een ECT (electroconvulsive therapy). ECT is gebruikt voor heel andere redenen en op een heel andere manier als de GED. Ik ben echt verbaasd hoeveel mensen het verschil niet kunnen zien, dus ik wil dit even duidelijk maken.

Maar waarom zou de JRC elektrische schokken en andere martelingen gebruiken? Nou, de redenen die zij geven zijn heel anders als de redenen die gegeven worden door overlevenden van de JRC. De JRC zegt dat ze hun studenten alleen schokken als er echt geen andere mogelijkheid is. Ze zeggen dat ze hun studenten maximaal 1 keer per week schokken. Ze zeggen dat de schokken een “last resort” zijn.

De studenten die nu weg zijn van de JRC vertellen een heel ander verhaal. Ze worden geschokt omdat ze hun jas niet uit wilden doen. Omdat ze hun benen rondom stoelpoten wikkelden. Omdat ze geluiden maakten waar ze geen controle over hadden. Omdat ze hun handen wapperden. Omdat ze schreeuwden van de pijn van de schokken zelf. En zo veel meer. Jennifer Msumba heeft voor een lange tijd in de JRC gezeten en heeft er een paar dagen geleden over uitgesproken. Ze vertelde dat een van de redenen ze geschokt kon worden, het “manipuleren van objecten” was. Wat dit ook mag betekenen. Volgens Jennifer betekende het dat ze op geen enkele manier de status van een voorwerp mocht beïnvloeden. Als voorbeeld gaf ze een pianostuk dat ze (vrijwillig) zou spelen op een avond bij de JRC. Voordat ze begon te spelen kreeg ze een bagel met smeerkaas, maar er was wat smeerkaas op de pianobank gevallen. Jennifer probeerde het weg te vegen maar de medewerkers van de JRC zeiden dat ze geen voorwerpen mag manipuleren. Nadat ze klaar was met piano spelen werd ze bij haar arm gepakt en meegenomen naar haar klaslokaal. Daar werd ze continu geschokt, zo vaak dat ze het gevoel in haar been (waar ze de hele tijd geschokt werd) verloren was.

Jennifer is maar één van de velen mensen die dit soort martelingen hebben moeten doorstaan. En zoals ik al zei, de redenen die de JRC geeft voor het schokken van hun studenten zijn erg anders als die van de studenten zelf.

De schokken zelf doen ook ontzettend veel pijn. De JRC zal zeggen dat de schokken zoveel pijn doen als een bijensteek, maar de slachtoffers van de JRC zeggen dat het voelt als duizenden bijensteken. Een psychotherapeut had de GED een paar dagen geleden uitgeprobeerd op locatie, en is het met de studenten eens. Het doet veel meer pijn als de JRC vertelt. En de ouders/verzorgers van de studenten die zelfs geschokt zijn en het met de JRC eens zijn, zijn waarschijnlijk met het oudste GED model geschokt, die heel wat zwakker is en veel minder pijn doet.

Dit is nog niet eens alles. Er is ook een grote hoeveelheid van PoC (People of Color) vergeleken met de hoeveelheid blanke mensen. Dus als je het mij vraagt is racisme ook standaard in de JRC. Niet alleen vanwege de hoeveelheid PoC maar ook vanwege wat er gedaan wordt met ze (de martelingen). Ik denk niet per se dat mensen slechter behandeld worden als ze niet blank zijn maar dat er zoveel niet blanke mensen vast zitten in de JRC, en dat de JRC die martelingen als normaal beschouwt.

En ja, ze zitten echt vast. De studenten van de JRC kunnen jaren in behandeling zitten daar en nauwelijks hun familie zien. Als de studenten met hun familie proberen te praten over wat er met ze gedaan wordt bij de JRC, zullen de medewerkers er alles aan doen om het contact af te breken. Als het een telefonisch gesprek is zullen ze de lijn verbreken. In een face-to-face gesprek zullen ze de persoon weghalen van hun familie voordat ze iets hierover kunnen vertellen. Ze weten wat ze aan het doen zijn, en ze doen hun uiterste best om de waarheid niet aan het licht te laten komen.

De JRC's volledige naam is de Judge Rotenberg Educational Center, en dat betekent dat het een faciliteit is bedoeld om dingen te leren. In dit geval: gedrag. Ook al zijn autisme en veel andere “problemen” die de JRC behandelt niet eens gedragsproblemen. Maar zelfs als we dat even vergeten, dan is de JRC nog steeds een vreselijke plaats om iets te leren. Ze straffen hun studenten erg vaak, maar het gebeurt niet vaak dat die studenten te horen krijgen waarom ze precies gestraft worden. Als je iemand straft omdat ze iets verkeerd hebben gedaan zonder dat je ze uitlegt wat ze verkeerd hebben gedaan, hoe kan diegene daarvan leren?

Volgens mij zijn de medewerkers van de JRC monsters. Ze blijven hun slachtoffers martelen met geen kans om weg te komen. Ze zien gehandicapte en autistische mensen niet als mensen. Dit is ook het geval voor Ole Ivar Løvaas, de uitvinder van ABA (Applied Behavioural Analysis). Ik kan ook voor pagina's doorgaan over waarom ABA ontzettend slecht en gevaarlijk is, maar dat zal ik nu even overslaan. Mijn punt hierover is dat de JRC ABA gebruikt. Dus zonder ABA was de JRC ook nooit zo bekend geworden. Maar de JRC deelt ook hun mening over gehandicapte en autistische mensen met Løvaas.

Ikzelf ben autistisch, dus dit nieuws trof me best wel hard. Ik weet hoe het is om te leven als een autistisch persoon in een wereld gemaakt voor en door allistische mensen (niet-autistische mensen). Het is ontzettend moeilijk, en zeker met de foute informatie rondom autisme die geloofd wordt door veel te veel mensen. Autisme is geen ziekte, het is niet besmettelijk, het is niet gevaarlijk, het kan niet veroorzaakt worden door vaccinaties en het is niet geneesbaar. Maar de grote meerderheid van autistische mensen willen ook niet genezen worden. Autisme is een neurotype, wat betekent dat het een bepaalde manier is waarop we denken en informatie processen. Het is geen vloek, autisme zal ons leven echt niet moeilijker maken. Natuurlijk zijn er heus wel dingen die moeilijker of zelfs onmogelijk zijn als een autistisch persoon, maar zo zijn er ook dingen die moeilijker of onmogelijk zijn voor een allistisch persoon.

Dit gemartel van de JRC gebeurt dus allemaal in Massachusetts, in de Verenigde Staten. Dus wat kunnen we doen? Wij wonen in Nederland, wij hebben daar niks mee te maken. En toch, er is best veel wat je kunt doen. Je zult online veel petities tegenkomen om dit gemartel te stoppen als je #StopTheShock opzoekt, vooral op Twitter, Instagram en andere sociale media. Dit formulier (het is in het Engels) bevat informatie over wat wie dan ook kan doen tegen het gemartel. En het belangrijkste: Blijf het woord verspreiden. Des te meer mensen hier van af weten, des te groter de kans dat er iets gedaan kan worden.

Iedere stem telt! Zeker als je niet autistisch bent. De “autistic community” heeft de afgelopen 2 weken alles gedaan wat ze konden doen. Maar we kunnen het niet alleen. We hebben de hulp van mensen die niet autistisch of gehandicapt zijn heel hard nodig. Zelfs de grote “autism charities” doen hier niks aan. Autistic Self Advocacy Network (ASAN), Autistic Women&Non-Binary Network (AWN) en ander organisaties die gesticht zijn voor en door autistische mensen doen er wel wat aan, maar die kunnen niet veel doen. Dan heb je organisaties zoals Autism Speaks, NEXT for Autism en National Autism Society (NAS) die opgericht zijn door niet-autistische mensen. Nou, daar hebben we dus niks aan. Het duurde zo'n 8 dagen voordat er ook maar iets gezegd werd over de JRC door één van deze organisaties. En geen van deze drie heeft ook maar enige actie ondernomen tegen het gemartel, ook al zouden ze het ontzettend makkelijk kunnen stoppen met al hun invloed, kracht en geld. Ze weten ervan af, ze kiezen er gewoon voor om niks te doen.

En dat is het probleem waar de autistic community zo tegenaan loopt nu. Er is vrijwel geen support van mensen die hier niets mee te maken hebben. Vrijwel iedereen, inclusief mezelf, is ontzettend moe van bijna 2 weken lang vechten voor de rechtvaardiging van deze situatie zonder dat we echt iets kunnen doen. Het schrijven van deze blog is het meeste wat ik kan doen. Ik heb geen grotere impact op de situatie als dit. Dus ik hoop echt dat wie dit ook leest, het woord verspreidt. Des te meer mensen ervan af weten, des te beter. Dat is mijn doel. Dus alsjeblieft, als je het gemartel van gehandicapte mensen niet langer door wilt laten gaan, verspreid het woord. Dat is het minste wat je kunt doen. Laat ons zien dat we er niet alleen voor staan. Laat ons zien dat deze wereld wel een hart heeft. Doe wat je kan, alsjeblieft. Hartelijk dank.

-Noud Rooijakkers

Bronnen (zijn allemaal in het Engels):

Artikels over het onderwerp in het algemeen.